Fietsoplossingen

Doet u als huisarts of verpleegkundige ook graag uw huisbezoeken met de fiets? Op een sportieve en CO2-neutrale manier naar de patiënt, zalig toch! We kregen steeds meer de vraag naar een goede oplossing voor een dokterstas op de fiets. Vooral huisartsen en zelfstandig verpleegkundigen in stedelijke omgevingen zijn vaak op zoek naar een fietsdokterstas. Door het toenemende succes van e-bikes en speedpedelecs zijn huisbezoeken met de fiets ook op het platteland stevig in opmars. Omdat we zelf echte fietsfanaten zijn, hebben we grondig onderzoekswerk verricht naar wat er aan degelijke fietstassen of rugzakken voor dokters of verpleegkundigen op de markt is. Wel, niet veel!

 

Huisarts met rugzak voor op de fiets

 

Grosso modo zijn er 3 mogelijke benaderingen voor fietsende zorgkundigen. We zetten ze met hun pro’s en contra’s even op een rij:

 

Rugzak voor huisartsen:

We zijn met een groep fietsende huisartsen gaan samenzitten en hebben gebrainstormd over wat een ideale rugzak voor huisartsen zou zijn. Hieruit zijn 2 modellen ontsproten, beiden toppers! Onze doktersrugzak ‘Urban PRO’ is 100% made in Nederland door Radical Design. Oerdegelijk, ijzersterk, ergonomisch en lichtgewicht.

Onze huisartsenrugzak ‘Urban Medic’ is ontwikkeld in samenwerking met het Belgische Ruitertassen en wordt geproduceerd in hun productieatelier in Tunesië. Sterk, lichtgewicht, heel overzichtelijk, stijlvol en beschikbaar in 2 kleuren. Beide rugzakken voor huisartsen zijn het neusje van de zalm, we zeggen het zoals het is. 

PRO:

 • Ergonomische en veilige oplossing op de fiets. De zwaarste last (laptop) zit zo dicht mogelijk tegen de rug
 • laptop zit veilig in beschermd laptopcompartiment en is minder onderhevig aan schokken
 • geen gevaar voor diefstal
 • Past altijd (geen vereisten voor bagagedrager etc…)
 • Kan dienen voor huisbezoeken met de fiets of met de auto

 

CONTRA:

 • gewicht op de rug
 • switch tussen fiets en auto vraagt mogelijks overbrengen materiaal in klassieke dokterstas

 

 1. Dokters rugzak Dürasol Comfort
  Dokters rugzak Dürasol Comfort
  Vanaf € 603,50
 2. Dokters rugzak Urban Medic
  Dokters rugzak Urban Medic
  Waardering:
  Vanaf € 415,00
 3. Medische rugzak Urban PRO
  Medische rugzak Urban PRO
  Waardering:
  Vanaf € 425,00

 

Fietsdokterstas:

Een degelijke fietstas aangepast aan artsen of zelfstandig verpleegkundigen is onmisbaar als je jouw huisbezoeken met de fiets aflegt. Sportief en genietend van frisse buitenlucht naar de patiënt, zonder ook maar enig compromis te maken naar gebruiksgemak en comfort. Dat moet het uitgangspunt zijn. 

2 fietstassen (made in Nederland) doorstonden de test, de MISTRAL Aragona fietsdokterstas en de MISTRAL fietsdokterstas.

Op vraag van zelfstandig verpleegkundigen die huisbezoeken per fiets afleggen, hebben we nu ook onze populaire verpleegtas RD Home Care uitgerust met een zéér degelijk Duits KlickFix systeem, zodat deze RD Home Care Bike verpleegtas bijna op alle fietsbagagedragers past. Een vrij goedkope en degelijke oplossing voor zelfstandig verpleegkundigen, maar ook huisartsen verkiezen soms dit model omwille van het compacte, het handige.

PRO:

 • Deze tassen zijn zowel op de fiets als met de auto te gebruiken
 • blijven op de grond erg stabiel rechtop staan

 

CONTRA:

 • De MISTRAL fietsdokterstassen kunnen net zoals andere fietstassen vuil worden bij slecht weer omdat ze naast het wiel hangen. (De fietsverpleegtas RD Home Care Bike heeft daarentegen een bijgeleverd regenhoes)
 • Gevaar voor diefstal
 • Medisch materiaal (en eventueel laptop/tablet) moet vele schokken opvangen

 

 1. Fietsdokterstas Mistral Aragona
  Fietsdokterstas Mistral Aragona
  Vanaf € 395,00
 2. Fietsverpleegtas RD Home Care Bike
  Fietsverpleegtas RD Home Care Bike
  € 185,00
 3. Fietsdokterstas Mistral
  Fietsdokterstas Mistral
  Waardering:
  € 395,00

 

Klassieke dokterstas op een fietsbagagedrager:

Een elegante oplossing om jouw klassieke dokterstas op de fiets te vervoeren

PRO:

 • vlotte switch tussen huisbezoeken per fiets / auto

 

CONTRA:

 • mogelijks sneller gebruikssporen op dokterstas door wrijving van elastieken of het schuiven van de onderkant
 • opletten voor diefstal
 • permanente montage op de fiets van bagagerek of bak, wat je misschien in jouw vrije tijd liever niet op jouw fiets wil

 

 1. BASIL Cento Alu dokterstas fietsmand
  BASIL Cento Alu dokterstas fietsmand
  Waardering:
  € 94,99

 

Een dokterstas met de schouderriem over jouw shouder dragen tijdens het fietsen, raden we ten zeerste af. Door het grote gewicht kan de dokterstas makkelijk naar voor zwaaien tussen knie en frame, wat voor onveilige situaties zorgt.

Heeft u nog vragen hierover of wilt u graag eens brainstomen over welke optie het beste bij u zou passen? Contacteer ons, we helpen u graag de juiste keuze maken!

.